Viduriavimas

2021-09-22

Kaip elgtis augintiniui pradėjus viduriuoti?

Pirmiausia reikėtų įsivertinti, ar augintinis kelis kartus skysčiau pasituštino ar pilvo pūtimas ir viduriavimas kelia diskomfortą ir augintinis nesulaukia išėjimo į lauką. Esant lengvam žarnyno sudirginimui nebūtina pirmoje vietoje kreiptis į veterinarijos  gydytoją, bet išmatose pasirodžius kraujo, suprastėjus apetitui, pakilus temperatūrai arba viduriavimui užsitęsus ilgiau nei 3 dienas, reikėtų atvykti į kliniką. Viduriavimą gali sukelti įvairios priežastys:

 

  • Per greitai pakeistas maistas. Jautrų žarnyną turintys augintiniai gali ūmiai pradėti viduriuoti, vemti, tapti vangūs. Dėl šios priežasties nerekomenduojama dažnai keisti maisto, o jei nusprendėte pakeisti gamintoją, palaipsniui didinkite naujo maisto normas maišant su senuoju maistu. 
  • Maistas gaunamas nuo stalo. Meilė augintiniui turėtų būti ne per skrandį. Geriau augintiniui duoti specializuotus skanėstus ar daržovių gabalėlį. Šiukštu neduoti rūkytų mėsos ir sūrio gaminių, kaulų, užkandžių, traškučių.
  • Virusai ir bakterijos. Ypač dažnas nevakcinuotų šunų Parvo virusas. Sukelia stiprų aitraus kvapo vėmimą ir viduriavimą.  Taip pat reikėtų nepamiršti, jog augintinis lauke gali suėsti ar palaižyti nevalgomų daiktų ir užkrėstų paviršių. Tokiu būdu patogenai patenka į organizmą. 
  • Toksiškos medžiagos ar nevalgomi daiktai. Sukelia stiprų vėmimą ir viduriavimą, gali pasirodyti tamsios spalvos išmatos su krauju. Tokiu atveju į kliniką reikėtų vykti nedelsiant ir informuoti gydytoją apie galimą svetimkūnį.
  • Onkologija. Pasireiškia vyresniems gyvūnams. Dažniausiai būna lėtiniai procesai, kurių nepagydo paprastas gydymas. Diagnozei nustatyti reikalingi specialieji tyrimai.

 

Ką privalu turėti namų vaistinėlėje?

Viduriavimo atveju rekomenduojama naudoti preparatus, sudėtyje turinčius kaolino, įvairių molio, smektito preparatų, veikiančių sutraukiančiai perteklinį žarnyne esantį vandenį ir toksinus. Namuose ne visada turime vaistinėlę, tačiau tikriausiai visuose namuose galime rasti ryžių. Išverdame baltų ryžių, kad jie būtų lipnūs. Galima pagardinti virtos vištienos gabalėliu be prieskonių ir sušerti mažą normą augintiniui. Jei simptomai negerėja, nedelsiant skambinkite klinikos telefonu +370 619 46265

Pasidalink: